Softlandia background

Softlandia

Blogi

Google lopettaa IoT Coren: näin siirryt Azureen

Google ilmoitti hiljattain lopettavansa suositun IoT Core -pilvipalvelunsa. Kyseessä on todella huono uutinen monille Googlen asiakkaille. Tuhannet yritykset ovat rakentaneet IoT-alustansa Googlen palvelun varaan.

Google tunnetaan hyvin lopetettujen palvelujen suuresta määrästä. Lopetettujen palvelujen seuraamista varten on jopa rakennettu erillinen sivusto. Googlen pilvi ei pärjää liiketoiminnan näkökulmasta lähellekään yhtä hyvin kuin sen pääkilpailijat Amazon AWS ja Microsoft Azure. Tämän vuoksi on perustelua kysyä, voiko Googlen pilveen enää luottaa? Google Cloudin päällä on melko tummia pilviä.

Jos käytät Google IoT Corea, kannattaa aloittaa siirtymäprojekti toiseen pilveen tai alustaan mahdollisimman pian. Monimutkaisten IoT-ratkaisujen siirto ei ole helppoa ja vaatii aikaa. Valitettavasti tässä tapauksessa aikaa ei juurikaan ole, sillä lopetusaikataulu on hyvin tiukka: alle vuosi aikaa etsiä vaihtoehtoinen ratkaisu ja aloittaa migraatioprosessi.

Siirtymäprojektin aloittaaksesi nykyisen järjestelmän arkkitehtuuri on käytävä läpi ja tarkistettava, kuinka tiukka toimittajalukko siinä on Googlen palveluihin. Tämä riippuu siitä, kuinka ohjelmistoarkkitehtuuri on rakennettu: käytetäänkö ratkaisussa Googlen omia ohjelmistokehityspaketteja (SDK) vai ei? Useimmiten näitä valmiita kirjastoja käytetään sekä laitteen että pilven päässä datan lähetykseen ja kuluttamiseen.

Laitteen päässä oleva ohjelmisto yhdistyy IoT Coreen todennäköisesti MQTT-protokollan avulla. Tämä yhteys ja sen hallinta on usein abstraktoitu pois pilvitoimittajan ohjelmistojen avulla. Pilvitoimittajan ohjelmiston korvaus esimeriksi avoimen lähdekoodin MQTT-kirjastolla tai toisen pilvitoimittajan SDK:lla vaatii melko paljon työtä. Jos olette käyttäneet yhteyden luomiseen avoimen lähdekoodin MQTT-asiakaskirjastoa, siirtymä on helpompi, sillä ette ole riippuvaisia pilvitoimittajan kirjastoista laitepäässä.

Sama pätee pilvipään ohjelmistoon. Pilvi-infrastruktuuri vastaanottaa dataa IoT Coresta todennäköisesti Googlen Pub/Sub-palvelun avulla. Laitteiden hallinta on puolestaan toteutettu jollakin pilvitoimittajan SDK:lla tai pilvitoimittajan ohjelmointirajapinnan (API) kautta. Siirtoon on siis oikeastaan kaksi vaihtoehtoa: joko pelkän IoT Coren toiminnallisuuden siirto muualle tai koko ratkaisun siirto muuhun pilveen.

Joka tapauksessa manuaalista ohjelmointityötä melko suuri määrä, sillä pilvien APIt ovat erilaisia. Sen vuoksi onkin todennäköisesti järkevää siirtää koko ratkaisu ja sen infrastruktruuri toiseen vakaampaan pilveen, jotta vastaisuudessa vältytään samoilta ongelmilta.

Me täällä Softlandialla olemme käyttäneet Azuren IoT-palveluita monessa eri IoT-projektissa. Azuren puolella Googlen IoT Corea vastaava palvelu on IoT Hub. AWS:n puolella vastaava palvelu kulkee samalla IoT Core -nimellä kuin Googlen puolella. Edellämainittujen lisäksi Azure ja AWS tarjoavat joukon muita IoT-palveluja, joita ei Googlen pilvestä löydy. Esimerkiksi Azure IoT Central on palvelu, joka tekee laitteiden hallinnasta helppoa ja tuottaa samalla datan visualisointeja sekä dashboardeja. Azure IoT Edge on avoimen lähdekoodin työkalu, jonka avulla itse laitteessa voidaan suorittaa analytiikkaa sekä koneoppimista. Olemme integroineet laitteita myös Googlen IoT Coreen, joten sekin on meille tuttu.

Jos olette etsimässä apua siirtoprojektiin, olemme valmiita auttamaan. Lähetä viestiä osoitteeseen sales@softlandia.fi niin olemme yhteydessä.