Softlandia background

Softlandia

Blogi

Tekoälymoottori – sitä parempaa automaatiota

Onko termi “tekoälymoottori” jo tuttu? Jos ei, kannattaa ehdottomasti ottaa se haltuun. Tekoälymoottori on kuin sveitsiläinen linkkuveitsi teknologiaa hyödyntäville yrityksille. Moottorissa on monenlaisia työkaluja ja menetelmiä, joiden avulla tietokoneet voivat suorittaa tehtäviä, jotka tähän asti ovat vaatineet ihmisen älykkyyttä. Tämä voi olla mitä tahansa, kuten luonnollisen kielen ymmärtämistä, datassa olevien asioiden tunnistamista tai päätösten tekemistä monimutkaisten skenaarioiden perusteella. Lopputuloksena syntyy valmista koneen tai ihmisen helposti hyödynnettävissä olevaa dataa.

Miksi juuri sinä tarvitset tekoälymoottorin?

Tekoälymoottorin taika piilee sen kyvyssä hyödyntää laajaa ja monimuotoista tekoälymaailmaa, ja tehdä siitä saavutettavaa ja käytettävää yrityksesi erityistarpeisiin. Se on kuin käytössäsi olisi joukko robottineropatteja, jotka ovat valmiita ottamaan vastaan minkä tahansa datavetoisen haasteen, jonka heille heität.

Olitpa sitten pienyrityksen perustaja tai suuren yrityksen johtaja, tekoälymoottorin integroiminen voi muuttaa tapaa, jolla automatisoit prosesseja, analysoit dataa ja vuorovaikutat asiakkaidesi kanssa. Kyse on siitä, että teet ohjelmistostasi älykkäämmän, päätöksistäsi nopeampia ja liiketoimintaprosesseistasi sujuvampia.

Miten tekoälymoottori toimii?

Kuvittele, että sinulla on kasa legopalikoita (dataasi), jotka eivät ole missään tietyssä järjestyksessä. Data voi olla monessa eri muodossa olevaa tekstiä, raportteja tai kuvia, ääntä ja jopa videota. Tekoälymoottori toimii kuin mestarirakentaja, joka tietää tarkalleen, miten nämä palikat kootaan mestariteokseksi (rakenteellisiksi, toiminnallisiksi oivalluksiksi) antamasi suunnitelman (ohjeistuksesi) perusteella.

Moottorin rajapinnan kautta voit "puhua" moottorille, pyytäen sitä suorittamaan monimutkaisia tehtäviä kuten käymään läpi asiakaspalautetta, automatisoimaan sähköpostivastauksia tai jopa tunnistamaan trendejä suurista datamassoista. Sinun tarvitsee vain tarjota raakadata, ja tekoälymoottori huolehtii sen järjestämisestä juuri sinulle merkitykselliseen muotoon. Tämä prosessi on luonnollisesti automatisoitu: sinun ei itse tarvitse syöttää dataa tai ohjeita moottorille, vaan automaatio hoitaa sen puolestasi. Nautit vain lopputuloksista.

Sotkuinen data muuttuu rakenteelliseksi informaatioksi tekoälymoottorin käsittelyssä.

Case study: tekoälymoottori SaaS-tuotteeseen

Toteutimme asiakkaallemme räätälöidyn tekoälymoottorin, jonka avulla aikaisemmin ihmisen manuaalista työtä ja näpyttelyä vaatineet tehtävät muuttuivat vain napin painamiseksi. Nappia painamalla tekoälymoottori hyrähtää käyntiin ja pureksii sille automaattisesti syötetyn datan.

Tekoälymoottori poimii sekalaisen oloisesta datasta oleellisen tiedon sille annetun ohjeistuksen perusteella ja tuottaa lopputuloksena valmiin koneen ymmärrettävissä olevan tiedoston. Tätä tiedostoa käytetään SaaS-tuotteen käyttöliittymän virtaviivaistamiseen. 

Ennen tekoälymoottoria käyttäjän täytyi käydä manuaalisesti etsimässä tietoja useista eri paikoista ja syöttää ne myös manuaalisesti järjestelmään. Tämän seurauksena järjestelmään päätyi usein myös virheellistä tietoa, kuten kahdennettua tietoa ja väärin kirjoitettuja arvoja. Lisäksi prosessiin kului aikaa useita minuutteja – nyt tekoäly hoitaa työn muutamissa sekunneissa, ja käyttäjä voi vain silmäillä tiedot läpi ja keskittyä oleelliseen.

Jotta tekoälymoottori toimii nopeasti, on käytettävä useita erilaisia optimointitekniikoita. Käyttökokemusta ei voi uhrata tekoälyn vuoksi. Nopeuden optimoimiseen on monia tapoja, mutta yksi merkityksellisimmistä on kyselyjen suunnittelu (prompt engineering) ja rinnakkaisohjelmointi (concurrent programming). Suunnittelemalla kyselyt hyvin voimme puristaa lisää nopeutta esimerkiksi LLM-malleista. Vaikka kyselyjen suunnittelu kuulostaa helpolta, se ei ole sitä. Kyselyt vaihtelevat mallista toiseen, ja niiden todellinen optimointi onnistuu vain käytännön kokemuksen avulla, jonka olemme saaneet viimeisen kahden vuoden aikana muissa tekoälyprojekteissamme.

Useimmat tekoälymoottorien suorittamat automaatioprosessit koostuvat useista tehtävistä, jotka suoritetaan rinnakkain. Rinnakkaissuoritus ei ehkä aina ole mahdollista automaatioprosessin rakenteen vuoksi. Tästä huolimatta rinnakkaisohjelmointi on välttämätöntä pyrittäessä parhaaseen nopeuteen esimerkiksi useista erilaisista tehtävistä koostuvissa prosesseissa. Monesti saattaa olla myös niin, että tehtäviä suorittaa monta agenttia, joista jokainen ajetaan myös rinnakkain niiden itsensä ajamien rinnakkaisten tehtävien lisäksi.

Tämä on vain pieni pintaraapaisu siihen, miten tekoälymoottoria voi hyödyntää. Sotkuisen – vaikkakin ihmisen ymmärrettävissä olevan – datan muuntaminen rakenteelliseksi on joka tapauksessa eräs tekoälyn hyödyllisimmistä käyttötapauksista.

Miten pääsen alkuun?

Tekoälyteknologian hienous piilee siinä, että se on tullut yhä saavutettavammaksi ja integroituu päivittäin käyttämiimme työkaluihin. Ensimmäinen askel tekoälyn käyttöönotossa on ymmärtää, mitkä liiketoimintasi osa-alueet ja prosessit voisivat hyötyä älykkäämmästä automaatiosta. Siitä eteenpäin on kyse tekoälymoottorin käyttöönotosta eli integroinnista olemassa oleviin ohjelmistoihisi. Mikäli valmis tekoälymoottori, kuten tuotteemme YOKOT.AI, ei sovellu käyttötapauksiisi, tekoälymoottorin voi toteuttaa täysin räätälöitynä. Tällöin koko moottorin hallinta ja kehitys pysyy täysin sinun käsissäsi.

Muista, että tekoälyn integroiminen liiketoimintaasi ei ole inhimillisyyden korvaamista; se on sen vahvistamista. Automatisoimalla rutiininomaiset ja dataintensiiviset tehtävät tiimisi voi keskittyä luovuuteen, strategiaan ja ihmiskeskeisiin tehtäviin.

Me Softlandialla olemme tekoälymoottorien sekä sovelletun tekoälyn edelläkävijöitä. Ota yhteyttä niin siirretään teidänkin automaatio ja prosessit 2020-luvulle!