Softlandia background

Softlandia

Blogi

Arto Nyberg haastatteli Softlandian toteuttamaa tekoälyä

Olemme Softlandialla erikoistuneet sovellettuun tekoälyyn, ja haluamme tuoda tekoälyn jokaisen yrityksen käyttöön. Sovellettu tekoäly on yhdistelmä modernia ohjelmisto-osaamista sekä syvällistä ymmärrystä moderneista tekoälymenetelmistä. Tämä tarkoittaa sitä, että tekoäly ja erilaiset tekoälymenetelmät ja -mallit ovat kasvavassa määrin osa niin uusia kuin vanhojakin ohjelmistoratkaisuja. Voitaisiin jopa sanoa, että sovelletun tekoälyn ymmärrys ja hyödyntäminen ovat jatkossa edellytys kilpailukykyistä digitaalista ratkaisua toteutettaessa – niin teollisuudessa, SaaS-tuotteissa kuin julkisella sektorillakin. Missä tahansa, missä koodia tarvitaan, tarvitaan todennäköisesti myös tekoälyä.

Erään esimerkin sovelletusta tekoälystä näki yli puoli miljoonaa suomalaista Arto Nyberg -ohjelman suorassa juhlalähetyksessä reilu viikko sitten: saimme mahdollisuuden toteuttaa reaaliajassa keskustelevan ja liikkuvan tekoälyhahmon Arto Nyberg -ohjelmaan. Kiitos tästä kuuluu Production House -tuotantoyhtiölle ja Liisa Akimofille. Arto Nybergin haastateltavana oli myös Softlandian Mikko Lehtimäki, jota Arto haastatteli tekoälyyn liittyen.

Meiltä on kysytty, kuinka ohjelmassa nähty tekoäly on toteutettu ja jopa suhtauduttu epäilevästi keskustelun aitouteen. Keskustelu on aito: Arto jutteli tekoälyn kanssa kuin kenen tahansa ihmisen kanssa. Käytetyistä malleista ja niiden laadusta riippuen vastauksessa saattaa tietysti kestää sekunti tai enemmän. Keskustelu itsessään on jo nyt hyvin luontevaa. Voit jopa kysyä tekoälyltä, mistä olemme keskustelleet, ja tekoäly tiivistää koko keskustelun.

Teknisesti kyse on useiden eri tekoälymallien liimaamisesta yhteen saumattomasti ja erilaisista optimointikikoista, joilla vasteajat saadaan mahdollisimman pieniksi. Avatarin tapauksessa on vielä erilaisia videon reaaliaikaiseen toistoon ja kasvojen / huulten liikkeiden synkronointiin liittyviä ongelmia, ja itse avatar-hahmon muokkaaminen on erittäin työlästä. Lisäksi avatarin näyttäminen etenkin reaaliajassa on vielä suhteellisen kallista – euro per minuutti on hyvä arvio kustannuksesta. Julkaisemme myöhemmin tarkemman kuvauksen teknisestä toteutuksesta erillisessä blogipostauksessa.

Olemme työskennelleet sovelletun tekoälyn parissa Softlandian perustamisesta lähtien ja oppineet matkan varrella paljon asioita, joita pystyimme hyödyntämään tässä toteutuksessa. Tyhjästä olisi ollut vaikea lähteä liikkeelle. Opimme toki myös jotain uutta: avatar-teknologiat ovat vasta kehityksen alkuvaiheessa, ja useimmat läpi kahlaamamme palvelut ovat puhtaita lupauksia vailla todellista toimivaa laadukasta toteutusta. Sen sijaan monet eri mallit, joilla puhe muunnetaan tekstiksi ja teksti puheeksi, ovat jo varsin käyttökelpoisia useisiin erilaisiiin sovelluksiin.

Tekoäly ottaa jatkuvasti suuria harppauksia ja kehittyy niin nopeasti, että sen perässä on vaikea pysyä. Meidän tehtävämme on toimia apuna tämän muutoksen seuraamisessa ja samalla toteuttaa parhaita mahdollisia tekoälyavusteisia ohjelmistoratkaisuja. Lopuksi voimme antaa yhden vinkin tekoälystä: chat- ja keskustelupohjaiset toteutukset ovat vain pieni pintaraapaisu tekoälyn, tai tarkemmin kielimallien, tarjoamiin mahdollisuuksiin. Todelliset säästöt ja hyödyt saadaan integroimalla tekoäly saumattomasti osaksi ohjelmistoratkaisuja.